fbpx

Over het citylab nachtraven

Wie zijn die nachtraven?

Nachtraven is een project van de stad Mechelen dat als doel heeft het nachtleven veiliger te maken en het onveiligheidsgevoel van jongeren tijdens het nachtleven te elimineren. Het project is ontstaan uit de resultaten van een onderzoek over straatintimidatie door UCLL en Thomas More en kadert binnen CityLab Mechelen. CityLab2800 is een soort laboratorium waar burgers, stadsdiensten en externe partners samen brainstormen en experimenteren, om zo tot ‘slimme’ oplossingen te komen voor stedelijke uitdagingen zoals mobiliteit, energie en veiligheid. Mechelen zoekt naar nieuwe technologieën en sociale concepten die het wonen en leven van hun inwoners verbeteren.

IMG_1798

Mede dankzij dit onderzoek maakt de stad Mechelen een prioriteit van de veiligheid van jongeren in het nachtleven. Zo’n complexe problematiek als deze, vraagt om slimme oplossingen voor deze kwetsbare doelgroep. Daarom is Nachtraven één van de CityLabs waar Mechelen actief op inzet. Meer info over de CityLabs vind je op makers.mechelen.be/citylab

Onderzoek thomas more & UCLL

De stad Mechelen heeft een actieplan tegen intimidatie met 10 krachtlijnen: www.neeisnee.be . Één van de krachtlijnen draait om “onderzoek”. Dankzij het 'dark number' onderzoek van Thomas More en de UCLL weten we dat bepaalde factoren zorgen voor een verhoogd onveiligheidsgevoel in de openbare ruimte: vb. alleen zijn, het is donker, het is een verlaten of onbekende plek, de ander is in groep, enz. Uit ditzelfde onderzoek weten we dat jongeren een kwetsbare doelgroep zijn. Om die redenen lanceerde de stad Mechelen een vervolgonderzoek. Dit werd 'Nachtraven' gedoopt waarbij wordt ingezoomd in op de situaties waarin deze aspecten samenkomen: het nachtleven. Een complexe problematiek vraagt om slimme oplossingen en de inbreng van de meest kwetsbare doelgroep. Nachtraven wordt daarom gekenmerkt door twee constanten: een slimme oplossing die samen met jongeren wordt bedacht en vormgegeven.

Digitale bevraging

In september 2017 lanceerde de stad i.s.m. ontwerpbureau Studio Dott een online bevraging specifiek gericht op jongeren tussen 15 en 25 jaar die in en rond Mechelen wonen. Dankzij een grote respons kregen we een duidelijk beeld van nachtelijke fenomenen die voorkomen, waar jongeren vooral uitgaan, wat een situatie onveilig maakt, wat jongeren doen om zich veiliger te voelen, …

Cocreatie met jongeren

Met de resultaten van de digitale bevraging gingen we aan de slag om samen met de jongeren oplossingen te zoeken om dit onveiligheidsgevoel aan te pakken. Hiervoor werd er i.s.m. Studio Dott een idea jam georganiseerd waaraan een twintigtal jongeren hebben deelgenomen. Hieruit ontstond een hele reeks van uitleenlopende oplossingen. Deze werden samengevat in verschillende storyboards.

IMG_1809
IMG_3549

Slim in de stad prijs 2017

De stad Mechelen wint met haar project Nachtraven de derde editie van de Slim in de Stad-prijs 2017, een wedstrijd georganiseerd door het Agentschap Binnenlands bestuur van de Vlaamse overheid. De prijzenpot werd verdeeld over twee winnaars, Mechelen mocht 100.000 euro in ontvangst nemen van Vlaams minister van stedenbeleid Liesbeth Homans. Meer informatie hierover vind je hier: http://www.stedenbeleid.vlaanderen.be/slim-in-de-stad-prijs-2017.

28870711_2353702131321911_8744090394438130549_n-landscape

"Een voorbeeldconcept; vooreerst omdat het concept de complexiteit en onzekerheid van stedelijke uitdagingen omarmt, en daarvoor technologische mogelijkheden inzet, als instrument en niet als doel. Daar rechtlijnig en zuiver mee omgaan is minder evident dan het lijkt. Maar ook maakt het concept indruk omdat het de slimme stad linkt met een groep stedelingen waarvan de stem in de mainstream van het Smart City discours nog te vaak te zwak of zelfs niet klinkt: de jongeren. En tot slot toont het concept aan dat een overheid, door te werken aan een ‘ecosysteem’ van partners, in staat is om vanuit een heel directe dialoog vanuit de ervaring en met de kennis van burgers, nieuwe en nodige paden voor beleid voor en in slimme steden uit te werken.”

Lees het volledige verslag hier.

Wat nu met die nachtraven?

Het zou zonde zijn om al dit werk en resultaten zomaar te laten liggen. Tijd voor nog meer actie dus! En daar hebben we jullie innovatieve geesten en oplossingen voor nodig!  Met de open call "Hack the Night" willen we met het initiatief Nachtraven nog een stap verder gaan. We zoeken slimme oplossingen die niet alleen datagedreven, betaalbaar en gewenst zijn, maar vooral ook realiseerbaar in en rond Mechelen, en voor iedereen toegankelijk. Zoals tijdens het hele traject van Nachtraven, blijft het heel belangrijk om de doelgroep, de Mechelse jeugd, actief te betrekken van idee tot uitvoering. Het is immers voor hen dat het CityLab Nachtraven in het leven geroepen is.

 

Voel je het kriebelen en wil je nog meer informatie over alle aspecten van Nachtraven? Bekijk dan hier de inspiratiebundel Je vindt er de resultaten van de digitale bevraging, de verschillende storyboards, voorbeelden uit de huidige markt, en zo veel meer. Zo ben je helemaal up to date en klaar om deel te nemen aan onze 'open-call'!